De Commissaris van de Koning bezoekt het PRO33college vanwege 25 jaar Praktijkonderwijs

PROcollege33 in Amersfoort kreeg gister bezoek van de Commissaris van de Koning, Hans Oosters. De reden voor dit bezoek was het feit dat het praktijkonderwijs dit jaar 25 jaar bestaat. De Commissaris van de Koning kreeg een rondleiding door de school, volgde een les en ging in gesprek met leerlingen, docenten, de zorgcoördinator en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Oosters was zichtbaar onder de indruk van de school en benadrukte het belang van het praktijkonderwijs voor Utrecht.
“Je voelt een open en opgewekte sfeer als je hier rondloopt. De leerlingen zijn trots op hun school en vertellen er enthousiast over. En terecht. Wat een mooi onderwijs biedt het praktijkonderwijs. De leerling en zijn of haar mogelijkheden staan echt centraal. Ik feliciteer het Praktijkonderwijs van harte met het 25-jarig bestaan!”


Hassan Huseyn, leerling van PROcollege33, vertelt tijdens de rondleiding met veel enthousiasme dat hij wat in de bouw wil gaan doen. In de bouwschuur begint hij te stralen en laat hij zien wat je er allemaal kunt leren. ‘Wat ademt deze school warmte uit, je voelt je direct welkom’, zegt de Commissaris. ‘Je merkt dat leerlingen zich thuis voelen en trots zijn op wie ze zijn en wat ze doen.’ Als de heer Oosters vraagt of de leerlingen liever leren uit een boek of bijvoorbeeld in het houtlokaal, antwoorden de leerlingen unaniem dat ze het beste leren in de praktijk: ‘dan doen we het, en begrijpen we het beter.’


In Nederland zijn 178 scholen voor praktijkonderwijs met in totaal bijna 30 duizend leerlingen. Praktijkonderwijs is voortgezet onderwijs en is bedoeld voor kinderen die sterk zijn in praktische vakken. De leerlingen leren in kleine klassen vooral vanuit de praktijk en door te doen. Hierbij is veel ruimte voor maatwerk. Zij worden opgeleid voor beroepen als schoonmaker, metaalbewerker, hovenier of winkelmedewerker. In de bovenbouw lopen de leerlingen stage. Na de middelbare school starten sommige leerlingen aan een vervolgopleiding, maar veel leerlingen gaan gelijk aan het werk.

De werkgevers, vertegenwoordigd door Hoogvliet en Land in Zicht, vinden dat er veel meer waardering moet komen voor de praktijkschool. Ze vertellen Oosters dat leerlingen in de praktijk vaak echt tot bloei komen. Daarom investeren de werkgevers bewust in deze leerlingen en geven zij ze kansen. Daarbij kunnen zij wel meer erkenning en steun van de overheid gebruiken. Nicole Teeuwen, voorzitter van de Sectorraad Praktijkonderwijs, vult aan: ‘Na het behalen van hun diploma, is het voor deze leerlingen belangrijk dat zij nog tenminste twee jaar kunnen rekenen op steun vanuit school. Voor deze nazorg krijgen de scholen in tegenstelling tot het mbo geen vergoeding.’

De directie, docenten en leerlingen van PROcollege33 vinden het fijn dat de Commissaris van Koning zo uitgebreid de tijd voor hen nam. Zo kon een van de leerlingen met de Commissaris over politiek praten. Hij vertelde aan Hans Oosters dat hij een keer aan een debat in het gemeentehuis had deelgenomen. Een andere leerling was wel een beetje teleurgesteld: ‘Ik vind het leuk dat u hier bent, maar ik hoopte eigenlijk de koning te gaan zien.’ Meerdere leerlingen zien een bezoek van de koning wel zitten. De Commissaris van de Koning beloofde dit aan hem door te geven.